Полицай пострада тежко при катастрофа тази сутрин на околовръстното шосе на София

...
Полицай пострада тежко при катастрофа тази сутрин на околовръстното шосе на София
Коментари Харесай

Защо отново се стигна до ранени полицаи след поредна гонка с мигранти

Полицай пострада тежко при катастрофа  тази заран на околовръстното шосе на София с присъединяване на бус, пренасящ сирийски мигранти. Инцидентът стана към 07:00 ч. на бул. „ Цариградско шосе “, при метода към околовръстния път в посока с. Казичене. 

Бусът, пренасящ 12 сирийски мигранти, се удари, след гонене от органите на реда, в полицейски автомобил, спрял настрана на пътя.  Пострадали са още двама лавица и, които са с телесни повреди. Шофьорът на буса – български жител, престъпно проявен - е със счупени ребра и контузен бял дроб. Настанен е в реанимация. Трима от мигрантите, потърпевши при случая, са настанени в болница „ Св. Анна “, само че са с по-леки пострадвания. Служителят на реда, който е най-тежко ранен , е настанен в столичната болница „ Св. Анна “. Направена му беше интервенция и сега е в медикаментозна кома . Той е с тежка черепно-мозъчна контузия и съществено увреждане на мозъка , сподели по-рано през днешния ден шефът на болничното заведение Славчо Близнаков. Полицаят има счупени кости на черепа и вътрешен хематом и за живота му има заплаха , сподели още Близнаков. Хематомът е отстранен, само че служителят на реда остава в реанимация, където идващите 24 часа ще бъде в медикаментозна кома, с цел да се даде опция на травмирания мозък за възобновяване, обясниха лекарите. 

 Катастрофа потърпевш служител на реда Българска телеграфна агенция
Тази заран представителят на основния прокурор Сийка Милева заяви пред Българска телеграфна агенция, че Националното разследване поема следствието на случая. Според първичните данни бусът с мигранти е бил преследван по автомагистрала „ Тракия “ , като е прихванат от полицията към тунел „ Траянови врата “. След като не се е подчинил на сигнал да спре, е почнало гонене, траяло с километри. Не е ясно от кое място е тръгнал бусът, споделиха шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Калоян Милтенов и заместник-градският прокурор на София Ивайло Илиев.

В непосредственост до Казичене, водачът на буса блъска спряла полицейска кола. По първична информация се смяташе, че полицията се е пробвала да спре буса, като му препречи пътя, само че в хода на разследването се откри, че патрулният автомобил е бил настрана, с цел да се включи в преследването. Предстоят разпити на мигрантите и на водача на буса , сподели пред медиите градският прокурор на София Илиана Кирилова. По случая е формирано досъдебно произвеждане за съзнателно породено транспортно произшествие и " каналджийство ", уточни тя.

Заради случая  оставки подадоха основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров и неговият заместител Станимир Станев. Те желаеха законодателни промени по отношение на " каналджийството ", които да защитят служителите на реда. На брифинг пред медиите Тодоров уточни, че законодателството във връзка с " каналджийството " е извънредно демократично. Полицаите са оборудвани и подготвени за битка с мигрантския напън, само че законодателната власт би трябвало да покаже, че желае да ги отбрани, сподели основният секретар. Той прикани Народното събрание да одобри законодателни промени.

 полицейски бус злополука БГНЕС

 Околовръстно София БГНЕС
Това не е първият сходен случай в страната. На 25 август двама полицаи от Бургас починаха при опит да спрат рейс, пренасящ 48 незаконни бежанци.  Вчера , по различен случай, районният съд в Трън е задържал за непрекъснато двама души в ареста по обвиняване за " каналджийство " и опит да прекарат през границата със Сърбия 26 души. По данни на МВР за месечната миграционна конюнктура в страната през октомври са арестувани общо 1687 жители на трети страни, от които 181 на вход на границата, 310 на излаз без регистрация от органите на Министерство на вътрешните работи и 1196 навътре в страната. Броят им е 40,2% по-малко спрямо предходния месец (2822 души). 

Синдикати в Министерство на вътрешните работи оповестиха, че при започване на декември ще изготвят съответни претенции, които да решат казуса с оборудването на полицейските чиновници.По думите им средствата за наложително прекъсване на транспортни средства са извънредно незадоволителни, а тук-там даже липсват. Този път обаче ще слагат и краен период, в който настояванията им да бъдат изпълнени. И в случай че той не бъде спазен - ще последват митинги и претенции за оставки на управлението, показва.
 
Гонката сред буса с мигранти и полицията демонстрира освен тежка симптоматика в подготовката на служителите на реда в системата, а и проблем в ръководството , счита някогашният заместник-ректор в Академията на Министерство на вътрешните работи - доцент Милен Иванов.  

„ Ние постоянно сме привикнали да търсим виновността в елементарния служител на реда, само че за жалост виновността нормално е в този, който ръководи интервенцията ”, сподели доцент Милен Иванов от Русенския университет „ Ангел Кънчев ”.

Действията на униформените демонстрират няколко вероятни тактики - да свърши горивото на буса, или да търсят уместно място, с цел да го спрат наложително. Опасно би било обаче, в случай че се допусне транспортното средство да влезе в града.

„ В случая, в случай че полицейските чиновници са разполагали с въпросните шипове, с цел да спрат придвижването на автомобила, това е най-печелившата тактичност при всички случаи. Едва ли в регионалната дирекция в София, в цялата дирекция, нямат устройства вид шипове ”, счита доцент Иванов.

Преди по-малко от 3 месеца, патрулка с двама служители на реда препречи пътя на рейс с мигранти в Бургас. Униформените - Атанас Градев и Йордан Илиев - починаха на място. И тогава, и в този момент служителите на реда не са имали ленти с шипове. „ Оборудване за този тип прекъсване в Министерство на вътрешните работи липсва ”, изясни Илия Кузманов от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.
От там оповестиха, че ще подхващат ответни дейности.

„ Чашата на нашето самообладание е преляла. Този път към този момент няма да чакаме дълго, 4 живота и 1 сътрудник, който се бори за него - към този момент е прекомерно висока цена за нас и ние към този момент не я одобряваме ”, съобщи Кузманов.

В началото на декември ще бъдат направени съответни претенции с краен период.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР